Domatessiz Kısır Tarifi, Herkesin ve her yörenin kısır yapımı farklı olur. Genelde bulgurun fazla tüketildiği bölgelerde sıklıkla yapılmaktadır. Hemen hemen herkes tarafından büyük bir beğeni ile yenir. Özellikle gün ve arkadaş toplantılarında en çok rağbet edilen kısır olmuştur. Hem hafif hem de içeriğindeki salata takviyeleri ile güzel bir seçenek olacaktır.
Tok tutması ve ayrıca bulgur içeriğiyle çok da besleyici, kolaylıkla hazırlayabileceğimiz güzel bir seçenek olarak pek çok hanımın gözdesi olacaktır. Öncelikle kısırda dikkat edeceğimiz hususlar, ilk şey sıcak suyunu ayarlamaktır. Çok su koyarsan cıvık olur, az su koyarsan sert olur. Yani üzerini biraz geçecek kadar koyarsan güzel olur. Diğer bir husus, salçası ve soğanı baharatlarla güzelce kavurmaktır. Bazen kavurmadan salça çiğ kavrulabiliyor, her ikisi de güzel, ama kavrulduğu zaman tadı daha da bir artar. Şimdi konuklarınıza en güzel çay saatleri için muhteşem bir kısır hazırlayalım. Anlaşılıyor ki, tabaklarınızdaki yerini almış bile. Haydi hanımlar mutfağa hazırlığımıza başlayalım.
Öncelikle derince bir tencerenin içerisine, daha önceden ayıkladığımız ve içerisinde taş olmadığından emin olduğunuz ince bulguru koyup ve üzerine kaynar suyu ilave edip kapağını kapatalım ve şişmesi için bulguru dinlenmeye bırakalım.
Eğer kısırın bu şişme aşamasını ayarlayamıyorsanız kaynar suyu direk kısırlık bulgura döküp, hemen suyunu süzün ve ağzını kapatalım. Böylece kısırlık bulgurumuz nasıl şişiyorlar bir deneyin, tam tadında olur ne sulu ne de susuz olur. Bu esnada, yanmaz bir tavanın içerisine sıvıyağı alıp ısıtalım. Üzerine ince ince kıydığımız kuru soğanı ekleyip, hafif şekilde kavuralım. Soğanların üzerine salçayı ve baharatları ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavuralım. Tavanın içerisinde kavurarak kıvama getirdiğimiz malzemeyi demlenen bulgurun üzerine dökelim ve kaşıkla karıştıralım. Ardından yeşil soğanı ve maydanozu ince kıyarak harcımızın olduğu kabın içerisine ilave edelim. Son olarak kısıra nar ekşisini ekleyip karıştıralım. Bütün malzemeleri karıştırma kabının içerisinde elimizle yoğurup, harcın malzemeyi yemesini sağlayalım. Bu aşamalardan sonra kısırı servis tabaklarının üzerine alıp ve limon dilimleri ile ister çay saatlerinizde ister gün toplantılarınızda umuyoruz beğeniyle yiyeceklerdir.
Afiyet olsun.