{ "title": "Antep Kısır Tarifi", "image": "https://www.kisirtarifi.gen.tr/images/antep-kisir-tarifi.gif", "date": "23.01.2024 04:16:20", "author": "Barika", "article": [ { "article": "Antep kısır tarifi, normalde birçok farklı çeşidi yapılan kısırın yöreye özgü baharatların fazla kullanılması ile yapılmaktadır. Kısır yemeği bazı aşçılar tarafından yeşillik ve ince taneli bulgurun bir arada kullanılmasıyla oluşan salata şeklinde adlandırılmaktadır. Anadolu'nun birçok yöresinde yöreye özgü tatların kullanılmasıyla yapıldığı için birbirlerinden farklı çeşitli kısır tarifleri bulunmaktadır. Burada sizlere Antep kısır tarifini paylaşacağız. Bulabileceğiniz tüm kısır tariflerinde kullanılan esas ana malzemeler aynıdır fakat ekstradan farklı malzemelerin kullanılması ve farklı şekil çeşitlerinin olması tariflerin birbirinden ayrıldıkları farklılıkları oluşturmaktadır. Kısır yapımı oldukça kolay olan bir yemek türüdür. Bu kısa açıklamadan sonra şimdi vereceğimiz Antep kısır tarifine geçebiliriz.

Antep kısır tarifi için gerekli malzemeler

Yapılacak olan kısır 2 ya da 3 kişi içindir. Bu notu belirttikten sonra detaylara geçelim.

3 çay bardağı kadar ince kısırlık bulgur.

1 orta boy soğan.

2 tatlı kaşığı kadar domates salçası.

1 tatlı kaşığı kadar biber salçası.

3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ, tercihen zeytinyağı.

3 yemek kaşığı kadar nar ekşisi.

1 çay kaşığının ucuyla sumak ekşisi.

Yarım adet limonun suyu.

Biraz maydanoz.

2 adet yeşil soğan.

Yarım çay kaşığı kadar kimyon.

1 çay kaşığı kadar karabiber.

1 çay kaşığı kadar kırmızı pul biber, kaynar su ve biraz da tuz.

Malzemeleri hazırladıktan sonra Antep kısır tarifinin yapılışına geçebiliriz.

Antep kısır tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle Antep kısır tarifi için hazırladığınız malzemeleri göz önüne alarak yeteri kadar büyük bir tava ya da tencere seçin. Zeytinyağını tencereye koyarak ısıtın. Yağ ısınınca önceden küçük küçük doğramış olduğunuz kuru soğanı yağın içine ekleyerek soğanlar şeffaf bir görünüm kazanıncaya kadar kavurun. Soğanlar kızarınca üzerine domates salçası ve biber salçasını ekleyerek 4-5 dakika kadar pişirmeye devam edin. Daha sonra hazırlanan bulguru ilave edin ve birkaç dakika kadar bulguru kavurun. Antep kısır tarifine devam edelim, bulgurun kavrulması tamamlanınca bulgurun üzerini kaynamış su kaplayana dek su ekleyin ve ardından ocağın altını kapatın. Tencerenin kapağını da kapatarak Antep kısır tarifi için kısırı dinlenmeye bırakın. Bulgurun dinlenmesi için ortalama olarak 15 ile 20 dakika arasında bir dinlenme süresi yeterlidir. Bulgur dinlenme süresince suyunu çekecek ve göz göz bir hal alacaktır. Antep kısır tarifine son şeklini vermek için bulgurun eklendiği karışıma nar ekşini, sumağı, baharatları ve yeşil soğanı eklemek yeterlidir. Damak zevkine göre biraz daha Antep kısır tarifini dinlendirip servise hazır duruma getirebilirsiniz. Antep kısır tarifinde sumak ve nar ekşisi kullanmayabilirsiniz.
" } ] }