{ "title": "Pişmiş Kısır Tarifi", "image": "https://www.kisirtarifi.gen.tr/images/pismis-kisir-tarifi.gif", "date": "20.01.2024 00:35:21", "author": "Alemdar", "article": [ { "article": "
Pişmiş kısır tarifi, genel olarak Adana yöremize ait bir tariftir. Genellikle kısır tarifleri malzemelerin çiğden konmasıyla ince bulgurla yapılmaktadır. Ancak bu tarifte malzemeler aynı bulgur pilavında olduğu gibi pişirilmektedir. Bir de kullanılan bulgur çiğden yapılan kısırda olduğu gibi ince değil. Burada orta boy bulgur kullanılmaktadır. Malzemeler çiğden konulmadığından, midesinde sorun olanlar rahatlıkla tüketebilir. Ayrıca kalan miktarını ertesi gün için buzdolabında saklayabilirsiniz. İçinde çiğden malzeme olmadığından, pörsüme ya da kokma gibi bir durum olmaz. Bulgurun çok faydalı olduğunu söylememize bile gerek yok. Kan şekerini yükseltmediğinden, herkes gönül rahatlığıyla tüketebilir. Yenilen miktar uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Şimdi birlikte pişmiş kısır yapımına başlayabiliriz.

Pişmiş kısır için gerekli olan malzemeler
Pişmiş kısır nasıl yapılır?

Kuru soğanları, taze soğanları ince bir şekilde kıyın. Uygun boyda bir tencerenin içine sızma zeytinyağını koyun. Yağınız kızdıktan sonra içine soğanları ve ince kıydığınız yeşil ve kırmızı biberi atın. Bunlar kavrulduktan sonra, karışımın içine domates salçasını ve biber salçasını atın. Pişmiş kısırın salçası bol olmalıdır. Salça kavrulup kokusu çıkınca, yıkanmış ve suyu süzülen bulguru içine tın. Bulgur aynı pirinç gibi kıtır olana kadar kavrulur. Kavururken zeytinyağınızın yeterli olduğunu anlamak için, bulgurun içinde kaşığı oynattığınızda meydana gelen boşluğun yağla dolu olmasına dikkat edin. Bulgur yeterince kavrulduktan sonra içine kaynar suyu dökün. Su miktarı bulgurun üzerini örtsün. Ateşin altını orta seviyeye getirin. Kaynadıktan sonra, ocağı kısabilirsiniz. Bulgur suyunu çektikten sonra ocaktan alabilirsiniz. Bunun üzerine bol miktarda nane, karabiber, kimyon baharatlarını atın. Yeşillikleri ince kıyarak, malzemenin hepsini karıştırın. Pişmiş kısırı 10 dakika dinlendirdikten sonra, nar ekşisi ve limonla harmanlayın. Servis tabaklarına alarak, pişmiş kısırı konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }